Проект по програма Коменски

foto_1

     LLP_EN

 

                                       htПроектът „Да покажем нашето световно наследство“tx

УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ УЧАСТВАХА В ЗАКЛЮЧИТЕЛНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „ДА ПОКАЖЕМ НАШЕТО СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО, ФИНАНСИРАН ПО СЕКТОРНА ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ”

               Ученици и учители от ОУ „Стоян Михайловски” се завърнаха от работно песещение в град Олецко, Полша, където от 18 до 23 май 2015 г. гимназия „Николай Коперник” бе домакин на Пета заключителна среща, с която  приключиха  дейностите  по  проект  „Да покажем нашето световно наследство” по ОП „Развитие на човешките ресурси” на секторна програма „Коменски“.
В рамките на двугодишното многостранно сътрудничество ученици от Полша, Унгария, България, Италия и Франция активно участваха в дейности, насочени към повишаване на своята информираност   за историческото минало на всяка от страните, представена чрез обекти под егидата на ЮНЕСКО. В партньорство със своите връстници оцениха значимостта на съхраняването на историческите и природни забележителности за бъдещите поколения. Проектът допринесе   за опознаване културата и бита на европейските народи. Спомогна у учениците да се развият чувства за отговорност, организираност, инициативност,  креативност, доверие в себе си, толерантност, умения за работа в екип. Активното общуване на работния език на  проекта усъвършенства значително езиковите им умения  по английски език, повиши нивото на тяхната дигитална компетентност.
Реализацията на проекта даде възможност учениците да разширят познанията си за ценността на европейското и световно културно, историческо и природно наследство, да се докоснат и опознаят достиженията на европейската цивилизация, а чрез взаимно сътрудничество с връстници от други европейски държави.
В хода на проектните дейности бе осъществено ползотворно сътрудничество  и обмяна на добри педагогически практики между учителите от  от Полша, България, Унгария, Италия и Франция.

ОУ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ” БЕ ДОМАКИН НА ЧЕТВЪРТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „ДА ПОКАЖЕМ НАШЕТО СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО“ ПРОГРАМА „УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ”, СЕКТОРНА ПРОГРАМА КОМЕНСКИ 

От 13 до 17.10.2014 г. ОУ „Стоян Михайловски”  бе домакин на четвърта международна среща по проект „Да покажем нашето световно наследство“, реализиран по програма „Учене през целия живот”, секторна програма Коменски.
Ученици и учители от училището предложиха на гостите от Унгария, Франция, Италия и Полша интересна вълнуваща програма,   наситена с разнообразие от дейности. По темата на срещата „Нематериалното културно наследство” участниците презентираха характерни за своята страна традиции и обичаи. Възпитаниците на ОУ „Стоян Михайловски” представиха празниците Лазаруване, Цветница и обичая нестинарство. Интерес предизвикаха интерактивните уроци на тема „Духовното наследство, включено в Юнеско”.
В рамките на петдевната програма бе осъществена и среща с представители на общинската администрация. Гостите бяха любезно посрещнати  в зала „Варна” от директора на  дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” г-жа Лилия Христова, която  в приветствието си с гордост сподели за успехите на община Варна и приноса  на града за културното и историческо наследство на България в европейски и световен мащаб.
В богатата програма от културни мероприятия гостите имаха възможност да се докоснат до старините в античния град Несебър и Парк-музей „Вл. Варненчик”. В  Археологическия музей  усетиха духа на миналото и гордостта на варненци –   съкровището на Варненския некропол.
Домакините представиха на своите гости и други забележителности на Варна – Делфинариума, Морската градина, Алеята на възрожденците, Обсерваторията.
Учениците от ОУ „Стоян Михайловски” и връстниците им  от Европа приготвяха  заедно български ястия, изработваха оригами, наблюдаваха турнир по хандбал от домакините-шампиони от ученическите игри по хандбал.
Ученици, учители   и чуждестранните им партньори запазиха спомени от преживените заедно мигове и се разделиха в очакване на следващата среща по проекта в Полша през май 2015 г.

ОУ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ” УЧАСТВА В ТРЕТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА ВЪВ ФРАНЦИЯ

          ОУ „Стоян Михайловски” участва в трета работна среща по проект „Да покажем нашето световно наследство“, реализиран по програма „Учене през целия живот”, секторна програма Коменски. След посещение в Унгария през декември 2013 година и Италия през март 2014 г. група от шест  ученици и трима ръководители участваха в трета международна среща, домакин на която бе колеж Луи Пастьор в град Монбар – Франция.
Учениците  Тодор Костадинов, Симеон Савов, Елица Славова, Люба Димова, Тея Благомирова и Кристина Колева  и техните връстници от Франция, Полша, Унгария и Италия представиха с презентации и колажи традиционни за страните си продукти и ястия.
Участниците по проекта се включиха с желание в  интересни групови  дейности и игри. Партньорите от гостуващите страни имаха възможност да се насладят на традфиционната френска кухня, както и да посетят архитектурните и исторически паметници нd област Бургундия. Посетиха музея на изящните изкуства в Дижон, училището по занаяти в  Бон и историческия музей в Алесия, където се наблюдаваха възстановка на обсадата на града. Бяха приветствани от кмета на гр. Монбар.


Г-ца Стефани Дюмортие – Аташе по сътрудничество в областта на френския език към френското посолство – на посещение в  ОУ „Стоян Михайловски”

На 28.04.2014 г. в ОУ „Стоян Михайловски”  Варна се проведе ден на Франция. Тържеството е от поредицата мероприятия, с които учениците запознаваха връстниците си с историята, културата, традициите и изкуството на страни, участници в проект „Да покажем нашето световно наследство (Showing our world heritage“)  по програма „Учене през целия живот”, секторна програма Коменски.
Учениците от четвъртите класове представиха  за една от най-красивите и известни държави в света – Франция богата и интересна програма, която впечатли учители, ученици, родители и гости. На тържеството присъства г-жа Милена Ангелова – зам. директор на Алианс – Франсез-Варна.
На сцената се редуваха изпълнения на песни и стихотворения на френски език, танци,  драматизация на „Тримата мускетари”. Оживяха героите на Шарл Перо – Червената шапчица и Котаракът в чизми, а Малкият принц на Антоан дьо Сент Екзюпери ни припомни, че „най-хубавото се вижда само със сърцето”.
Бяха представени две презентации за историята, забележителностите и съвременните постижения на френската държава. И всичко това под звуците на незабравимите френски шансони, които създадоха неповторима романтична  атмосфера.


ДЕН НА ПОЛША

С пролетно настроение и много емоции учениците от ІІ и VІ клас отбелязаха деня на Полша. Специален гост на тържеството бeше г-жа Тенева директор на Полското държавно училище във Варна. Презентирани бяха много от културно-историческите забележителности от страната. Весели песнички на полски език предизвикаха овациите на публиката. Драматизацията на полска народна  приказка за мъдрата сова и Бурачок развесели още повече присъстващите. Освен с аплодисментите на публиката учениците бяха поздравени за доброто си представяне и от г-жа Тенева, която беше силно впечетлена от талантите на ОУ ,,Стоян Михайловски”.


Ученици от ОУ „Стоян Михайловски” участваха във втора международна среща по проект „Да покажем нашето световно наследство“, реализиран по програма „Учене през целия живот”, секторна програма Коменски

      След посещение в Унгария през декември 2013 година, от 24 до 28 март 2014 г. група от четирима ученици и трима ръководители от ОУ „Стоян Михайловски” участваха във втора международна среща по проект „Да покажем нашето световно наследство“, домакин на която бе основно училище в град Сочи – Италия. Избраните да представят България, шестокласниците  Аделина Стаменова, Тамира Тахтакесен, Анна Димова и Марина Димитрова, заедно със своите връстници от Франция, Унгария, Полша и Италия, имаха възможност да се докоснат до внушителните архитектурни паметници и исторически забележителностите на слънчева Тоскана. Посещенията във Флоренция, Сиена, Арецо, Сочи и Попи, спомогнаха да се опознаят културата, традициите и обичаите на Италия. По темата на срещата „Архитектура”, варненските ученици достойно представиха българските архитектурни паметници, от които връстниците им и техните ръководители, бяха силно впечатлени. Организирани бяха интересни интерактивни игри, групови дейности между партньорите, като „Как да си направим спагети” и др. Учениците представиха традиционни за своята страна песни и танци, представиха на различни езици скоропоговорки. Особено вълнуваща беше срещата с кмета на гр. Сочи, който ни покани и поздрави във внушителната средновековна сграда на кметството. Участието на групата от ОУ „Стоян Михайловски” във втората международна среща по проекта „Да покажем нашето световно наследство“ остави във всеки от партньорите спомен за едно вълнуващо приятелство и пет незабравими дни в очакване до следващата среща през октомври 2014 г., когато домакин ще бъде ОУ „Стоян Михайловски”.


                                                ДЕН НА ИТАЛИЯ

                На 20.03.2014 г. петокласниците отбелязаха деня на Италия – поредния ден посветен на държавите партьори на България по проект „Коменски“. Елица представи презентация , с която ни показа богатото културно-историческо наследство на южноевропейската страна. Пренесе ни в най – известните градове на слънчевата и топла страна с форма на ботуш. Децата от вокална група „Приятели’’ изпълниха песента „Дъга’’, а Цвети рецитира стихотворението „Надежда’’ от Джани Родари. Благовест изпя любимата си италианска песен „Старата Сицилия“. Заслужени овации получиха момичетата,  които танцуваха на  една от най – обичаните песни на Тото Кутуньо – „Оставете ме да пея“. Публиката се забавлява с драматизацията на „Пинокио’’, в която участваха учениците от Vа клас. Тържеството завърши с почерпка за всички участници и гости.

„ДА ПОКАЖЕМ НАШЕТО СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО“

                                (SHOWING OUR WORLD HERITAGE)
                Ученици и учители от нашето училище участваха в работна среща в                                                                            Будапеща

               От 9 до 13 декември 2013 г. в Будапеща се проведе първата работна визита  по международния проект “Showing our World Heritage“ („Да покажем нашето  световно наследство“).  Проектът е по програма Коменски  и е двугодишен 2013-2015 година. Партньори са училища от Франция, Италия, Полша, Унгария и България.  Участваха учениците Калоян Калчев – VІ клас, Алек Гаврилов – VІ клас, Радостин Михаилов – VІ клас, Николай Петров – V клас с техните ръководители Стефка Йоргова и Христина Филипова. Тема на работната среща бе представяне на историческите и природни забележителности на различните страни, тяхната значимост и необходимостта да бъдат съхранени за бъдещите поколения. В първия ден учениците представиха историческите и природните забележителности в своите страни. В следващите дни гостите посетиха часове по английски език. Проведен бе конкурс за избор на лого на проекта. Организирани бяха интересни интерактивни игри и спортни състезания, На последвалата среща между учителите се обсъди изпълнението на предстоящите задачи. През втората година от своята работа екипите ще разширят познанията си за партниращите страни.
Домакините предложиха богата културна програма, с която показаха част от природните и исторически забележителности на града и района. Учениците посетиха Площада на героите, историческият комплекс „Буда”,
Общината, Парламента в Будапеща. Разгледаха Кралския дворец във Вишеград, присъстваха на възстановка на рицарски турнир.
Директорът на училището – домакин връчи сертификати за участие на партньорите от проекта.


                                           ДЕН НА УНГАРИЯ

Във връзка с реализацията на проект от програма Коменски „Да покажем нашето световно наследство” на 10.03.2014 г. се проведе ден на Унгария. Изнесена беше литературно-музикална програма от учениците от трети и седми клас. За забележителностите на Унгария разказа Маргарита Байчева от 7в клас. Камелия Петкова от същия клас презентира красивата сграда на операта в Будапеща и разказа за известни унгарски класици. Своите преживявания в Унгария споделиха Радостин Михайлов, Калоян Калчев, Алек Гавраилов и Николай и Николай Петров. Третокласниците представиха драматизациите „Мелничарската дъщеря” и „Паприкаш”. Ученици танцуваха „Чардаш”. Вакална група „Приятели” изпя  песента „Балатон”. За  унгарската кухня разказа Виктория Стоянова от 7в клас. В края на концерта гостите опитаха сладки по унгарски рецепти.


„ДА ПОКАЖЕМ НАШЕТО  СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО
“SHOWING OUR WORLD HERITAGE“
        

             Училището ни спечели двугодишен проект (2013-2015 г.) в рамките на Програма „Учене през целия живот”, подпрограма Коменски – многостранни партньорства. Партньори по проекта са училища от Унгария, Италия, Полша и Франция. Проектът мотивира учениците и учителите да задълбочат своите познания за миналото на своята страна и да разширят своите исторически, географски, културни и обществени хоризонти.
Основна цел на проекта е  да даде възможност на учениците да се запознаят със свои връстници от други европейски страни, да разговарят, да надникнат в ежедневието им, за да могат да разберат различията и да се научат да ги толерират. В рамките на проекта учениците ще се запознаят с исторически и природни забележителности на различни страни, ще оценят тяхната значимост и необходимостта да бъдат съхранени за бъдещите поколения.  Учениците могат да завържат приятелства и да оценят важността от изучаване на чужди езици.
По време на работата си по проекта ще се концентрираме върху обучението по история, география, изобразително изкуство и чужд език. Учениците по – лесно изучават чужд език, ако е обвързан с интересуващи ги теми. Този метод на преподаване е интересен и ефикасен.
Друга цел е да подобрим дигиталната им  компетентност /информационни технологии/ като ги мотивираме да правят проучвания в интернет, презентации, да участват във видео – конферентни връзки, да общуват със свои съученици чрез уебсайта на проекта.


                              РROJECT  SHOWING OUR WORLD HERITAGE
                                                    COMENIUS PROGRAM

The project is dedicated to the young people and students at age of primary and secondary school. The idea of the project is to show the world heritage of Bulgaria, France, Italy, Poland and Hungary by exchanging students  for a week. The project started in 2013 and will finish in 2015. The praparation for the logo competition took place in October and November and the official voting was carried out during the first international meeting on the very first day of the project. The winner of the competition is AGATA BIELENICA from POLAND. Congratulations to her!!!In December 2014 the students  Alek  Gavrilov, Kaloyan Kalchev,Nikolay Petrov and Radostin Mihaylov from 5th and 6th grade participated in an international meeting in Budapest, Hungary. The meeting took one week and the students had the chance to represent our country and to show all their best in English and History. The attention was more over the nature heritage. In March was the second meeting, in Soci, Toscana, Italy, there participated 4 girls the same age, 6th grade – Marina Dimitrova, Tamira Tahtakesen, Anna Dimova and Adelina Stamenova. The students spent one week in the amazing nature of Toscana, visiting Arrezo, Bibiena, Soci, Poppi, Siena and Florence, showing their friends and schoolmates their possibilities in English, History and Art. The last meeting  before the summer break was in Montbard, France. There participated more students from Bulgaria and different ages – Todor Kostadinov  and Simeon Savov  from third grade, Elitsa Slavova, Teya Blagomirova and Luba Dimova from fifth grade and Kristina Koleva from sixth grade. There the students had to show their possibilities in English, Art and History, representing the traditional Rose Oil  that is Bulgaria famous with. The students had the chance to be hosted in an amazing town, named Montbard, located in Burgundy, France. The students also visited interesting places in Dijon and  Beune. In the middle of October  this year our school is hosting the group of the students and teachers, participating in the project “Showing our world heritage”. We are proud to say that we have the possibility and responsibility of showing our nature and history heritage also under the aegis of UNESCO . The students will have one very important and busy week full with positive emotions and happiness and it will reflect on one really happy and joyful start of the school week. The wish our students good luck and successful year. The project will finish in the spring of 2015 in Poland in May .

During 2013 and 2014 our students participated in several performances , dedicated on the Day of the European languages, Poland, Italy , France and Hungary. This is the place to say thank you to all the students who had stage and musical perfomances and help us to make the project work  possible.

Последни публикации