НОВИНИ

Н О В И Н И

Във връзка с променящите се метеорологични условия – очаквано рязко понижаване на температурите за 30.11.2018г. е издадена заповед на директора за промяна в продължителността на учебните часове за учениците в полудневна  и целодневна организация на учебния ден.

 

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОТСЪСТВИЯ ПО МЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ НА УЧЕНИЦИpulser

МЕЖДУНАРАДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

        На 16.11.2018г. в ОУ „Стоян Михайловски“ беше проведена кампанията – „Подарък за дете в неравностойно положение“, с която учениците отбелязоха Международния ден на толерантността.
Ученици от всички класове дариха с радост книги, играчки, дрехи, които ще бъдат предоставени в навечерието на Коледа на домовете за деца в неравностойно положение.
Учениците бяха удовлетворени и щастливи, че извършват добро дело и ще направят щастливи други деца.

pulser

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИТЕ ПРОИЗШЕСТВИЯ

   С резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия.
На 15 ноември 2018 година  за отбелязване на световната инициатива се събраха ученици от  III до  VI клас.
Заместник-директорът Даниела Георгиева в обръщение към подрастващите изтъкна  необходимостта от повече толерантност, уважение и споделена отговорност за осигуряване на безопасно движение по пътищата.
Медицинска сестра  Жекова   демонстрира със съдействието на доброволци  оказване на първа помощ  на  пострадали при пътнотранспортни произшествия.   В практическото  занятие учениците получиха знания и умения за  извеждане на пострадал  от превозно средство, проверка на пулс и възстановяване на дишането му,  както и  първи неотложни стъпки за реакция при редица  конкретни травми.

pulser

pulser

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

    Във връзка с превенция за ограничаване на риска от хронични неинфекциозни заболявания като сърдечносъдови болести, рак, диабет тип 2, остеопороза и други, свързана с опазване на общественото здраве на учениците,  заложена като основна цел в Национална стратегия за прилагане на схеми „Училищен плод” и „Училищно мляко”, Ви информираме:

  • От месец октомври 2018г. ОУ „Стоян Михайловски“ реализира Cхема „Училищно мляко” като се осигурява на учениците кисело мляко, сирене, прясно мляко и кашкавал с доставчик „Чех-Йосиф Новосад” ООД по следния график:
  • От месец октомври 2018 г. ОУ „Стоян Михайловски“ реализира Схема „Училищен плод” като се осигурява на учениците ябълки, круши, портокали, мандарини,банани, грейпфрути, грозде, домати и краставици с доставчик „Екохрани” ООД по следния график:pulser

„ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ“

   В изпълнение годишната програма на училищната комисия за безопасност на движението  по пътищата в ОУ „Стоян Михайловски“  се организира конкурс  за рисунка на тема „Да запазим децата на пътя“. Десетки ученици от  I  до VII  клас се включиха в  инициативата.
На 31 октомври се състоя награждаване на победителите в конкурса.
Заместник-директорът Даниела Георгиева връчи награди на отличените участници. Специалната награда на Съюза на българските автомобилисти -Варна получиха Максим  Радев от V  а клас, Кристина Йорданова, Ванеса Ангелова и Линда Рамани от III в клас .

pulser

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

        На 1.11, отбелязваме Деня на народните будители – празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.                      По повод този светъл празник, на 31.10.2018 г., седмокласниците от ОУ „Стоян Михайловски“ представиха презентация за приноса на будителите  към българската просвета и култура.                                                                                                              С чувство на гордост и възхищение учениците от 6б клас изпяха песента „Ден на народните будители“.

pulser

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

    На 22.10.2018г. в училищната библиотека на гости на първокласниците бяха приказни герои. Най-малките ученици инсценираха приказката „Златното момиче“.
Вторник – 23.10.2018г.,третокласниците играха и учиха думите заедно, чрез дидактични игри,  съставяха думи и кръстословици, изречения, редиха пъзел.
С учениците от шестите класове на 25.10.2018г.  се проведе състезание „Прочети, разкажи и представи“ –  за най-добър четец, разказвач и актьорско майсторство. Публиката беше впечатлена от драматизациите и увлекателните разкази, а уважаемото жури награди с грамоти всички участници.
В последната инициатива във връзка с Националната седмица на четенето – „Език свещен на моите деди“ на 26.10.2018г., ученици от 4 -7 клас представиха лично литературно творчество.
Валерия Маринова прочете откъс от  своята  авторска книжка „Приказка за елени“ и стихотворения на различна тематика.  Ученици от начален и прогимназиален етап  експонираха  изложба от илюстрации по произведения на български автори.

pulser

СПОРТЕН ПРАЗНИК

pulser

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО

     Във връзка с участието на училищата в България  в  инициативата „Европейска седмица на програмирането“  на 18.10.2018 г. с  учениците от  3 а,б,в  класове се организираха демонстрации и практически упражнения по направление „Забавни дейности по програмиране“  в  средата Сode.org. Третокласниците се запознаха с блоковете за движения в четирите посоки, както и с  последователните действия при комбинираното  им използване. Чрез прилагане на игрови подходи  те  формираха умения за разчитане на код и откриване на грешки в него. Предложиха идеи за игра на открито, чрез която могат да упражняват своите знания.

pulserЕКОФЕСТИВАЛ „ЗЛАТНА  ЕСЕН“

На 28.09.2018 г в природен парк „Златни пясъци“ се проведе X–то издание на фестивал „Златна есен“ под мотото „Багрите на децата“. Основно училище „Стоян Михайловски“ работи по международните програми „Екоучилища“ и „Учим за гората“. Като носители на приза „Зелен флаг“ за поредна година взехме участие във фестивала.
Естелина Демирова от Ia клас и Мартин Стоянов от IV a клас участваха в категория „музикални изяви“. В оспорвана конкуренция  компетентното жури класира нашите представители на първо място и бяха наградени с  грамота.

pulser

УВАЖАЕМИ  РОДИТЕЛИ,

            В изпълнение на заповед № 3406 от 20.09.2018 г. на г-н Иван Портних, Кмет на Варна, от началото на учебната 2018/2019 година до приключването на предвидените строително-монтажни работи по проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна” по ОП „Региони в растеж”, в сградата на ОУ „Стоян Михайловски” ще се обучават ученици от Второ ОУ „Никола Йонков Вапцаров”.
От ръководствата на двете учебни заведения ще бъдат предприети действия за   създаване на образователна среда, гарантираща ефективен образователен процес.
ПАВЛИНА МАНДАЖИЕВА
Директор на ОУ „Стоян Михайловски”pulser

19 СЕПТЕМВРИ – „ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН БЕЗ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ“

По инициатива на училищната комисия за безопасност на движението  по пътищата  в ОУ „Стоян Михайловски“ в Дните  за пътна безопасност малки и големи ученици се присъединиха към мащабната инициатива „Европейски ден без загинали на пътя“.
Ученици  от прогимназиален етап представиха пред съучениците си посланията на европейската инициатива, кратка информация за пострадалите от пътнотранспортни произшествия, заостриха вниманието върху рисковете на пътя. Последвалите въпроси и  беседи имаха за цел да насърчават културата за пътна безопасност, желанието за включване в останалите инициативи на училището  за обучение и възпитание за безопасно движение по пътищата.
Партньор на училището е Съюз на българските автомобилисти-клон Варна.

pulser

ОТЧЕТ ЗА ОСЪЩЕСТВЕНИТЕ ДЕЙНОСТИ И ИЗВЪРШЕНИТЕ РАЗХОДИ ПО МОДУЛ „ОСИГУРЯВАНЕ НА УЧЕНИЧЕСКИ ШКАФЧЕТА ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА”

Във връзка с инициативата на МОН за олекотяване на ученическите раници, ОУ „Стоян Михайловски” успешно реализира модула „Осигуряване на ученически шкафчета” по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”.
Информацията относно финансирането и броя на закупените ученическите шкафчета е, както следва:
Общ брой ученически шкафчета, закупени по модула – 26;
Единична цена на един брой ученическо шкафче – 165,00 лв., в т.ч.:
56,00 лв. , осигурени от училището;
109, 00 лв., осигурени от МОН.
Обща сума на закупените ученически шкафчета – 4290,00 лв., в т.ч.:
1456,00 лв., осигурени от бюджета на училището;
2834,00 лв., осигурени от МОН.

pulser

 ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН

За пореден път ОУ „Стоян Михайловски“ отвори врати и посрещна своите ученици, родители и гости. Тържеството започна с внасяне на българския трибагреник. По традиция думата беше дадена на директора на училището – г-жа Павлина Мандажиева.
     Откриването на учебната година продължи с песни и танци.
     Получени бяха много поздравителни адреси. Гост на тържеството беше г-н С. Димитров-
зам. кмет на район Вл. Варненчик.
   Г-жа Мандажиева удари първия училищен звънец и с пожелания за успешна учебна година
посрещна своите възпитаници.

pulser

ЗАСАДИ В КВАРТАЛА

На 14 септември 2018 г. заедно ученици, учители и родители обновиха част от зелената площ на входа на ОУ „Стоян Михайловски“. Инициативата е част от проекта Засади в квартала” на Асоциация Биомрежа, с финансовата подкрепа на Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности”, програма „Младежки проекти – 2018”. За дейности по проекта са планирани осем градинки в града.
Сред първите работещи по проекта е ОУ „Стоян Михайловски“. На поканата на учителите се отзоваха много ученици и родители. Тревните площи бяха подготвени за засаждане, специалисти-озеленители дадоха указания на учениците и бяха засадени различни дървесни видове, цъфтящи храсти и рози. Денят завърши с викторина и награди.
Всички дейности от инициативата провокираха в младите хора отговорно и ангажирано отношение към средата, в която растат. За чиста околна среда, за по-красиво училище, квартал и град – така бе даден старт на новата учебна година.

pulser

pulserИСТОРИЧЕСКИ И ГЕОГРАФСКИ МАРШРУТИ

Ученици от прогимназиален етап ентусиазирано участваха в летен лагер в парк Кайлъка гр. Плевен – част от програмата за осмисляне на свободното време на учениците през лятната ваканция. Разходката до Крушунските водопади разкри невероятната красота на българската природа и ги зареди с творческо вдъхновение. Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ припомни за славата и героичното минало на българския народ. Емоции и настроение – какво по-добро начало на една неповторима, безгрижна и весела ваканция.

pulser

pulser

pulserНАГРАДИ  ОТ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

На 21. 05. 2018 година в читалище „Петко Рачев Славейков 1928“ се състоя награждаването на участниците в XV конкурс за детска рисунка „Децата на Владиславово рисуват“. Дефне Зекри от I а клас зае второ място във възрастова група ученици от I клас, а специалната награда на директора на I Основно училище „Св. Княз Борис I“ бе присъдена на Йоана Недялкова, ученичка от I а клас.

pulser

ПРОЛЕТЕН ЛАГЕР В ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН

     През пролетната ваканция  1-5 април 2018 г. се проведе пролетен лагер в еленския балкан с ученици от II и III клас. Лагерниците се забавляваха сред природата. Наблюдаваха животински и растителни видове в гората, водни басейни и дървесни видове. Най-интересни се оказаха кафява горска жаба, водно лютиче, щиркрлите и мравките.  Събраха природни материали и направиха земно изкуство. Правиха опити, с които научиха как растенията всмукват хранителните вещества. Запознаха се с гората като източник на енергия. В своите рисунки отразиха впечатленията си и отношението си към природата. Украсяваха великденски яйца. Изработиха глинени съдове. Научиха за екологичната мрежа. Наблюдаваха луната и звездите и показаха своя талант в музикалното изкуство на открита сцена под звездите. Направихме си пикник. Учениците се забавляваха и показаха със своите действия отговорно отношение към природата.

pulser

pulserВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ

На 29 март в Aктовата зала на ОУ „Стоян Михайловски“ се проведе „Празник на буквите” на Iб клас с класен ръководител Антоанета Димитрова и учител целодневна организация на учебния ден Росица Иванова.
С голямо вълнение и гордост малките ученици показаха, че са вече грамотни. Те рецитираха, пяха и влязоха в роли на известни литературни и приказни герои. Всички получиха своята първа книжка за азбуката и диплом за грамотност.
Празникът се превърна в незабравим спомен за първокласниците и техните родители.pulser

В ДНИТЕ ОТ 26 ДО 30 МАРТ  В ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ“ СЕ ПРОВЕЖДА СЕДМИЦА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ

В конкурса за краснопис  по текстове за пролетта и пролетните празници  се включиха десетки ученици от I до  VI клас.
В маратона на пролетното четене  се включиха  учениците  в групите за целодневна организация на учебния ден. Ученици от 5 и 6 клас рецитираха пролетни стихове  в групи от начален етап.
Най-масово, с оригинални идеи  и  проявено творчество е участието на нашите ученици в конкурсите  за  пролетна картичка  и изработване на  украса за Великден  / цветя, яйце, декорация/.
В кабинетите  ежедневно се обогатяват  кътовете за изява на ученическото творчество. Във фоайето на втория етаж е уредена изложба с отличените  творби.
На груповите и индивидуални победители  в конкурсите ще бъдат връчени грамоти.

pulser

pulser

КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ ЗА ВСИЧКИ

На 22.12.2017 г. членове на ученическия съвет имаха удоволствието да зарадват децата от Център за настаняване от семеен тип „Другарче“ като им предоставиха събраните в Деня на толерантността подаръци от учениците в ОУ “Стоян Михайловски“.

pulserПОСРЕЩАНЕ НА ДЯДО КОЛЕДА И СНЕЖАНКА

            В навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници ученици, учители, родители и близки  посрещнаха Дядо Коледа и Снежанка с празничен концерт. С песни и танци талантливите изпълнители завладяха с празнично настроение всички присъстващи. Заслужени аплодисменти получиха и учениците от 4-ти, 5-ти и 6-ти клас, които представиха на публиката драматизация на английски език „Най- хубавият подарък за Коледа“ – дейност по проект „Иновативни междупредметни уроци“, програма „Еразъм+“.
На всички ученици, активно участвали в дейностите по проекта, бяха връчени грамоти от г-жа Мандажиева. Отличите се ученици в традиционната изложба от сурвакници, кукерски маски и картички получиха предметни награди.

pulser

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

Във връзка със зачестилите негативни публикации в медиите за действия на ученици, които са в разрез със закона и морала, считам за необходимо да изразя своята гражданска позиция и управленска ангажираност по проблемите на агресивното и социално неприемливо поведение сред подрастващите.
Понятието „агресия” има латински корен и в превод означава „доближавам, докосвам”. Сама по себе си агресията е форма на взаимоотношение с другия, способност на личността да отстоява себе си и да се защитава. В този смисъл агресивността е качество, присъщо на индивида, и е свързано с неговото самосъхранение – стига да не преминава границата на човека срещу нас.
За съжаление често като възрастни забравяме, че свободата на движение на ръката ни свършва там, където започва лицето на другия; че единственото оправдание за агресивното ни поведение е самозащитата и че нямаме право да нараняваме – нито вербално, нито физически. Единствено ние възрастните можем да научим децата си  на толерантност, уважение и самоконтрол. И не с думи и назидание, а с живия пример на собствените си добри постъпки.
Децата ни са изправени пред изпитанието да живеят в трудни времена и да се справят с изкушенията на съвременния свят – свят на заличените граници между доброто и злото, между нормата и онова, което е отвъд нея; свят на подменените ценности и забравеното човеколюбие. Те имат повече от всякога насъщната потребност да знаят как да бъдат добри и как да обичат. Отговорността да им дадем това знание е наша – на семейството и училището. Заедно сме длъжни да им покажем, че да отстояваш себе си не значи да удариш и да нараниш; че да си справедлив не значи да отвърнеш на болката с болка; че да си силен не значи да бъдеш жесток; че с безчовечност и омраза не може и не трябва да се живее.
Ние, учителите в ОУ „Стоян Михайловски”, следваме нелеката мисия да бъдем преди всичко учители по човеколюбие, защото вярваме, че в основата на всяко  знание стои зачитането и уважението към човешката личност. Вярваме, че заедно – учители, родители и ученици, можем да обединим усилия и да покажем с дела, че се противопоставяме на агресията в отношенията си и отхвърляме социално неприемливото поведение в своето ежедневие. Това е нашият граждански и човешки дълг.pulser

СПИСЪК НА ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ ДОСТАВЧИЦИ НА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ, ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕЦА

ПРАКТИЧЕСКИ НАСОКИ ЗА ДЕЙСТВИЯ, КОИТО УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМАТ В СЛУЧАЙ НА ИНЦИДЕНТ, НА НАСИЛИЕ

Последни публикации