НОВИНИ

НОВИНИ

ИСТОРИЧЕСКИ И ГЕОГРАФСКИ МАРШРУТИ

Ученици от прогимназиален етап ентусиазирано участваха в летен лагер в парк Кайлъка гр. Плевен – част от програмата за осмисляне на свободното време на учениците през лятната ваканция. Разходката до Крушунските водопади разкри невероятната красота на българската природа и ги зареди с творческо вдъхновение. Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ припомни за славата и героичното минало на българския народ. Емоции и настроение – какво по-добро начало на една неповторима, безгрижна и весела ваканция.

pulser

pulser

pulserНа 30.05.2018 г., по повод второто издание на най-мащабния детско-юношески литературен фестивал „Варна Лит” 2018, в училищната библиотека се проведе среща с поета Людмил Станев.
Участие взеха ученици от 4 до 7 клас. Децата имаха възможността да се запознаят с творчеството и постиженията на автора. Задаваха му въпроси от най-различно естество, на които той отговори с удоволствие.
Ученичките Ивана и Валерия от V б клас прочетоха свои произведения.
Срещата беше емоционално-въздействаща за всички участници.

pulser

pulserНАГРАДИ  ОТ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

На 21. 05. 2018 година в читалище „Петко Рачев Славейков 1928“ се състоя награждаването на участниците в XV конкурс за детска рисунка „Децата на Владиславово рисуват“. Дефне Зекри от I а клас зае второ място във възрастова група ученици от I клас, а специалната награда на директора на I Основно училище „Св. Княз Борис I“ бе присъдена на Йоана Недялкова, ученичка от I а клас.

pulser

ПРОЛЕТЕН ЛАГЕР В ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН

     През пролетната ваканция  1-5 април 2018 г. се проведе пролетен лагер в еленския балкан с ученици от II и III клас. Лагерниците се забавляваха сред природата. Наблюдаваха животински и растителни видове в гората, водни басейни и дървесни видове. Най-интересни се оказаха кафява горска жаба, водно лютиче, щиркрлите и мравките.  Събраха природни материали и направиха земно изкуство. Правиха опити, с които научиха как растенията всмукват хранителните вещества. Запознаха се с гората като източник на енергия. В своите рисунки отразиха впечатленията си и отношението си към природата. Украсяваха великденски яйца. Изработиха глинени съдове. Научиха за екологичната мрежа. Наблюдаваха луната и звездите и показаха своя талант в музикалното изкуство на открита сцена под звездите. Направихме си пикник. Учениците се забавляваха и показаха със своите действия отговорно отношение към природата.

pulser

pulserВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ

На 29 март в Aктовата зала на ОУ „Стоян Михайловски“ се проведе „Празник на буквите” на Iб клас с класен ръководител Антоанета Димитрова и учител целодневна организация на учебния ден Росица Иванова.
С голямо вълнение и гордост малките ученици показаха, че са вече грамотни. Те рецитираха, пяха и влязоха в роли на известни литературни и приказни герои. Всички получиха своята първа книжка за азбуката и диплом за грамотност.
Празникът се превърна в незабравим спомен за първокласниците и техните родители.pulser

В ДНИТЕ ОТ 26 ДО 30 МАРТ  В ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ“ СЕ ПРОВЕЖДА СЕДМИЦА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ

В конкурса за краснопис  по текстове за пролетта и пролетните празници  се включиха десетки ученици от I до  VI клас.
В маратона на пролетното четене  се включиха  учениците  в групите за целодневна организация на учебния ден. Ученици от 5 и 6 клас рецитираха пролетни стихове  в групи от начален етап.
Най-масово, с оригинални идеи  и  проявено творчество е участието на нашите ученици в конкурсите  за  пролетна картичка  и изработване на  украса за Великден  / цветя, яйце, декорация/.
В кабинетите  ежедневно се обогатяват  кътовете за изява на ученическото творчество. Във фоайето на втория етаж е уредена изложба с отличените  творби.
На груповите и индивидуални победители  в конкурсите ще бъдат връчени грамоти.

pulser

pulserУВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

В изпълнение на заповед № 0265/19.01.2018 г. на кмета на община Варна от началото на II учебен срок на учебната 2017/2018 г. учениците от ПГИ „Д-р Иван Богоров“ ще се обучават в ОУ „Стоян Михайловски“ за срок до приключване на ремонтните дейности в учебното заведение. Между ръководствата на двете училища са проведени срещи и разговори с цел осигуряване на нормален учебен процес за учениците от двете училища, недопускане на прояви, несъвместими със ЗПУО и Правилника на ОУ „Стоян Михайловски“.

pulser

КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ ЗА ВСИЧКИ

На 22.12.2017 г. членове на ученическия съвет имаха удоволствието да зарадват децата от Център за настаняване от семеен тип „Другарче“ като им предоставиха събраните в Деня на толерантността подаръци от учениците в ОУ “Стоян Михайловски“.

pulserПОСРЕЩАНЕ НА ДЯДО КОЛЕДА И СНЕЖАНКА

            В навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници ученици, учители, родители и близки  посрещнаха Дядо Коледа и Снежанка с празничен концерт. С песни и танци талантливите изпълнители завладяха с празнично настроение всички присъстващи. Заслужени аплодисменти получиха и учениците от 4-ти, 5-ти и 6-ти клас, които представиха на публиката драматизация на английски език „Най- хубавият подарък за Коледа“ – дейност по проект „Иновативни междупредметни уроци“, програма „Еразъм+“.
На всички ученици, активно участвали в дейностите по проекта, бяха връчени грамоти от г-жа Мандажиева. Отличите се ученици в традиционната изложба от сурвакници, кукерски маски и картички получиха предметни награди.

pulser

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

          Педагогическият екип на ОУ „Стоян Михайловски” и Общественият съвет към учебното заведение  се  ангажират с  решаване на наболелия проблем с тежките ученически раници.  В тази връзка Ви информирам за предприетите мерки на институционално ниво с цел превенция на възможните заболявания на опорно-двигателната системата на подрастващите.
Използва се наличното училищно обзавеждане, за да се осигури индивидуално шкафче на всеки ученик.
Министерството на образованието и науката разработва национална програма за закупуване на шкафчета за учениците от първи до седми клас, средствата за която ще бъдат осигурени от бюджета на министерството. Съгласно писмо на заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова изх.№ 9105-420/12.12.2017 г. при реализирането на програмата училищата могат да участват със съфинансиране. След одобрение на програмата ОУ „Стоян Михайловски”  ще се възползва от възможността да кандидатства и осигури шкафчета за всички ученици.
Правилният избор на ученическа раница и ангажиментът на учители и родители да оптимизират съдържанието й за следващия учебен ден, са част от мерките  за опазване  на здравето на подрастващите и превенция на заболявания на опорно-двигателната системата.
Препоръчително е обсъждане с учителите за възможностите допълнителните  учебни помагала, спортните екипи, материалите по изобразително изкуство, по технологии и  предприемачество и др. по преценка на учителите, да се съхраняват в класната стая.
ПАВЛИНА МАНДАЖИЕВА
 Директор на ОУ „Стоян Михайловски”   

pulser

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

Във връзка със зачестилите негативни публикации в медиите за действия на ученици, които са в разрез със закона и морала, считам за необходимо да изразя своята гражданска позиция и управленска ангажираност по проблемите на агресивното и социално неприемливо поведение сред подрастващите.
Понятието „агресия” има латински корен и в превод означава „доближавам, докосвам”. Сама по себе си агресията е форма на взаимоотношение с другия, способност на личността да отстоява себе си и да се защитава. В този смисъл агресивността е качество, присъщо на индивида, и е свързано с неговото самосъхранение – стига да не преминава границата на човека срещу нас.
За съжаление често като възрастни забравяме, че свободата на движение на ръката ни свършва там, където започва лицето на другия; че единственото оправдание за агресивното ни поведение е самозащитата и че нямаме право да нараняваме – нито вербално, нито физически. Единствено ние възрастните можем да научим децата си  на толерантност, уважение и самоконтрол. И не с думи и назидание, а с живия пример на собствените си добри постъпки.
Децата ни са изправени пред изпитанието да живеят в трудни времена и да се справят с изкушенията на съвременния свят – свят на заличените граници между доброто и злото, между нормата и онова, което е отвъд нея; свят на подменените ценности и забравеното човеколюбие. Те имат повече от всякога насъщната потребност да знаят как да бъдат добри и как да обичат. Отговорността да им дадем това знание е наша – на семейството и училището. Заедно сме длъжни да им покажем, че да отстояваш себе си не значи да удариш и да нараниш; че да си справедлив не значи да отвърнеш на болката с болка; че да си силен не значи да бъдеш жесток; че с безчовечност и омраза не може и не трябва да се живее.
Ние, учителите в ОУ „Стоян Михайловски”, следваме нелеката мисия да бъдем преди всичко учители по човеколюбие, защото вярваме, че в основата на всяко  знание стои зачитането и уважението към човешката личност. Вярваме, че заедно – учители, родители и ученици, можем да обединим усилия и да покажем с дела, че се противопоставяме на агресията в отношенията си и отхвърляме социално неприемливото поведение в своето ежедневие. Това е нашият граждански и човешки дълг.pulser

БЛАГОДАРИМ ТИ , ВАНЕСА !

        Въпреки , че днес ценностната система на подрастващите е спорна и не рядко провокира и налага сравнения , за петокласничката Ванеса Ангелова от ОУ „Стоян Михайловски“ , гр.  Варна да си честен, почтен и отговорен към постъпките си е лесно и носи удовлетворение и радост. Преди няколко дни ученичката намира портмоне със значителна сума пари, което без колебания предава в магазина, от където по-късно собственикът получава загубеното. За своята постъпка, която е пример за всички останали, Ванеса е наградена от Педагогическия съвет на училището с награда – часовник, грамота и луксозно издание на книга, които ще и бъдат връчени официално на Коледното тържество.
Постъпката на Ванеса подари на нейните родители усмивка и сълзи от щастие, а на учителите й – надежда за бъдещето на България.
Благодарим ти, Ванеса ! Ние се гордеем с теб и с всички ученици от ОУ „Стоян Михайловски“, които биха последвали твоя пример !

pulser МЕЖДУНАРОДEН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

На 16.11.2017 г. в ОУ „Ст.Михайловски“ със съдействието на ученическия комитет бе проведена традиционната кампания – „Подарък за дете в неравностойно положение“, с което учениците отбелязоха Международния ден на толерантността, утвърждаващ  приемането и оценяването на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие.
Събраните подаръци  ще бъдат предоставени в навечерието на Коледа на домовете за деца в неравностойно положение.

pulser1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

     Днес, 31.10.2017 г. ученици и учители от ОУ “Ст.Михайловски“ отбелязоха Деня на народните будители и почетоха паметта на българските просветни дейци и революционери, развивали и утвърждавали през вековете българските ценности, идеали, култура, просвета.
Ученици от 6-ти клас презентираха живота и творчеството на бележити българи – Свети Иван Рилски, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов.

pulser

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ

На 29.09.2017г. учениците от ОУ „Стоян Михайловски“ се включиха в Европейски ден на спорта в училище по инициативата „Да раздвижим България“. С ентусиазъм  изпълниха различни физически упражнения и играха ръченица. Ободрени и  с настроение започнаха учебния ден.

pulser

ОБЩИНА ВАРНА ОРГАНИЗИРА ПРОГРАМА „НАЧАЛНО ОБУЧЕНИЕ“ -БЕЗПЛАТНО ОБУЧЕНИЕ ПО ВИДОВЕ СПОРТ ВЪВ ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 6 – 15 ГОДИНИ

pulser

линк към сaйта на Дирекция „Cnopт“, Община Bapнa

pulser

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА 2017- 2018

НаНа 15 септември 2017 год. ОУ „Стоян Михайловски“ за 30-ти път отвори врати, за да посрещне своите ученици и да им даде най-хубавото – знание и труд, добри приятели и незабравими спомени.
Директорът на училището г-жа Павлина Мандажиева приветства всички ученици, родители и гости и пожела успешна и ползотворна учебна година на учителите и техните възпитаници.
Музикален поздрав към присъстващите поднесоха танцьорите от 4 клас с ръководител г-жа Красимира Добрева, школата за обръчи и модерен балет към училището „Карлос шоу“, школата за народни танци към ОУ „Стоян Михайловски“.
По стара традиция първи пристъпиха училищния праг най-малките – учениците от 1а клас с кл.ръководител г-жа Галина Тодорова и 1б клас с кл.ръководител г-жа Антоанета Димитрова.

pulser

ПИСМО НА МОН № 9107-221/11.09.2017 г.

pulser

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

 с РМС №373/05.07.2017 г. е утвърден Механизъм  за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.  Във връзка с изпълнението на Механизма, сигнали могат да се подават на тел. 0800 10 112 и на ел. адрес: obhvat@mon.bg

pulser

СПИСЪК НА ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ ДОСТАВЧИЦИ НА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ, ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕЦА

ПРАКТИЧЕСКИ НАСОКИ ЗА ДЕЙСТВИЯ, КОИТО УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМАТ В СЛУЧАЙ НА ИНЦИДЕНТ, НА НАСИЛИЕ

pulser

ЛАГЕР В ПАМПОРОВО

pulserЕДНА КРАЛСКА ПРИКАЗКА – НА ЕКСКУРЗИЯ В РУМЪНИЯ

    В края на учебната година ученици от 5 и 6 клас посетиха  северната ни съседка. Водени от любов към знанието и света, учениците разгледаха замъка Пелеш в Синая, средновековния  замък на Влад Дракула,  град Брашов и Парламента в Букурещ.
В замъка Пелеш, наречен перлата на Румъния, децата се насладиха на стила и изяществото  на този  истински кралски дом. Венецианско стъкло, френски витражи, дърворезби   като фини паяжини –  всеки си пожела такъв дворец. Разходихме се в китното градче Синая, сгушено в планината – истинска прелест! Замъкът на граф Дракула ни посрещна забулен в мъгла и тайнство, досущ както очаквахме – страховито и вълнуващо, също като живота на притежателя му.
Следваща спирка беше Брашов – живописен град в Трансилвания, заобиколен от Карпатите. Разгледахме забележителностите на града: старинния главен площад със Старото кметство и Черната църква – най-голямата готическа катедрала в Югоизточна Европа.
Накрая направихме една чудесна панорамна обиколка на мегаполиса Букурещ с   Триумфалната арка, Патриаршията и разбира се – Парламента. Дворецът  на Чаушеску е достолепен и красив отвън и уникален отвътре.
С мисълта, че сме били част от истинска кралска приказка, се прибрахме в България.

pulser

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,О

адресът на фирмата за унифoрмите:

ул. „Македония“ №155

тел. 0894 673655

Женя Димчева

pulser

 

pulserПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ

     На 24.03.2017 г. ОУ “Ст.Михайловски“ отпразнува 29 години от създаването си и своя патронен празник с празничен концерт. На сцената ученици от начален и прогимназиален етап показаха своите таланти, а публиката аплодира голямото разнообразие от танцови, вокални и театрални изпълнения. Г-жа Мандажиева, директор на училището връчи грамоти на ученици, участвали в училищни и национални конкурси.

pulser

ТОЛЕРАНТНИ И ДОБРИ

      На 19.12.2016 г. ученици от ОУ „Ст. Михайловски“ предоставиха дарение от 96 пакета с подаръци – играчки, топки, книжки и др. на стойност 2160 лв. на Комплекса за социални услуги за деца и младежи от община Варна.
Дарението ще бъде разпределено между 8 центъра за настаняване от семеен тип, в които живеят 97 деца и младежи с и без увреждания.

pulser

22

zapoved dvor

Последни публикации