Наука

 НАУКА       

 

terre

УЧЕНИЦИ ОТ OУ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ“  УЧАСТВАХА  В НАУЧНИЯ ФЕСТИВАЛ „ЧОВЕК НА ЛУНАТА“

На 7 юни 2019 г. в НАОП „Николай Коперник“ гр. Варна се проведе фестивал „Човек на Луната“, посветен на 50-годишнината от стъпването на човек на Луната.
Ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ с ръководител г-жа Стефка Йоргова участваха във фестивала и получиха грамоти и плакет.

pulserOУ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ“  УЧАСТВА  В СЪСТЕЗАНИЕТО SPELLING  BEE 2019

    ОУ „Стоян Михайловски“вече има двама претенденти за участие в регионалния кръг на  Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
Петър Петров Калев  се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 28.02.2019г  в ОУ „Стоян Михайловски“, град Варна. Петър Петров Калев  спелува правилно думата cheat и победи Валерия Любомирова Маринова , която остана втора. И двамата ученици имат право да участват на  регионалното състезание, което ще се проведе през м. март, 2019 г. в гр. Варна. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 21 април 2019 в София.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Победител в миналогодишното състезание е Бианка Месова от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, гр. Перник.
Тази година състезанията се провеждат под наслов „BEE Better Together“. Ние вярваме, че изграждането на умения и навици за работа в екип и взаимопомощ са изключително важни за личностното развитие на младите хора и тяхната успешна реализация в обществото. Всички училища-участници могат да се включат в конкурсa, като споделят как подготовката и участието в състезанието стимулират екипната работа и създават отношения на разбирателство, приятелство и взаимопомощ.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”,  Посолството на САЩ и Министерството на образованието и науката.
Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg  и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.

pulser

HIPPO – МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

     На 22.02.2019 г ученици от 5, 6 и 7 клас на ОУ „Стоян Михайловски“ взеха участие в седмото издание на Международната олимпиада по английски език HIPPO, предназначена за ученици от цял свят. Организаторът на Олимпиадата е GLOBAL HIPPO ASSOSSIATION.
Олимпиадата е международно събитие, което популяризира английския език, предизвиква ученици по целия свят да се състезават, ползвайки английски език и подобрява сътрудничеството между учителите. Олимпиадата насърчава развитието на споделено чувство за идентичност и интеграция, служи като образец за младите хора, живеещи заедно като една общност.
Oсновната цел е да се създадат и поддържат приятелски отношения, международно разбирателство и дух на спортна конкурентоспособност между младите хора, които се интересуват от английски език от цял свят.
Олимпиадата се провежда в три кръга: предварителен, полуфинален и финален кръг, като финалният кръг ще се проведе в Лидо ди Йезоло (Венеция), Италия, на 11 и 12 май 2019 г.

pulserУЧЕНИК ОТ ОУ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ” С ПЪРВО МЯСТО В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „КОСМОСЪТ – НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО” 

    Николай Петров, ученик от ОУ „Стоян Михайловски“ спечели първо място в ХVІІІ   национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”, организиран от Фондация „ЕВРИКА“. Високото отличие в раздел „Космически модели и макети“ е заслужена награда за работата на ученика и неговия ръководител г-жа Стефка Йоргова – старши учител по физика и астрономия. Изготвеният макет на Международна космическа станция ще се съхранява  в специализирания фонд на Националния политехнически музей гр. София. Конкурсът се провежда под патронажа на първия български космонавт ген. Георги Иванов.
По повод 1-ви ноември – Ден  на  народните будители, Николай Петров и г-жа Стефка Йоргова ще бъдат наградени с диплом  и предметна наградa.

pulserВТОРО МЯСТО ОТ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „БЪЛГАРСКИТЕ АРХИТЕКТУРНИ ПАМЕТНИЦИ В МАКЕТИ“

Николай Петров от 7 а клас спечели втора награда в Пети национален ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“, организиран от Министерство на образованието, Регионален инспекторат по образованието – Варна, Община Варна и Общински Детски комплекс. Лауреатът от конкурса представи макет на българска възрожденска къща. Наградата на Николай Петров бе връчена тържествено от кмета на град Варна на националния празник – Трети март.

pulserНОВИ УСПЕХИ

На 13.02.2016 г. се проведе Регионалното състезание по информационни технологии „България – древна и млада”, в което достойно се представиха учениците от нашето училище:
Кристина Тодорова – 2 б клас, категория компютърна рисунка,
Кристияна Вичева – 6 б клас, категория мултимедиен продукт
Калина Иванова – 6 б клас, категория мултимедиен продукт.

pulser

НАЦИОНАЛEН КРЪГ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МУЗИКА „КЛЮЧЪТ НА МУЗИКАТА”

На 21 и 22 март 2015 г. в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив се проведе Националният кръг на състезанието по музика „Ключът на музиката”. Участие взеха Кристина Стоянова от IVв клас, Кристияна Вичева от Vб клас, Илиана Тодорова от Vб клас и Захари Касапски от Vб клас. Всички те получиха статуетка и грамота за активно участие и постигнати отлични резултати.

pulserПОЗДРАВЛЕНИЯ !

     Анна Димова от VI клас, Емре Рузи и Нели Димитрова от ІІІ клас получиха сертификати за участие в Регионално състезание по Информационни технологии „България – древна и млада“, категория комп. презентация.

Eмили Хаджииванова, Виктория Иванова и Кристина Момчарова от ІV клас получиха сертификати за участие в Регионално състезание по Информационни технологии „България – древна и млада“, категория видеофилм.

pulser

                                                 ПОЗДРАВЛЕНИЯ !

На 29.03.2014 г. в гр. Ловеч се проведе Националната олимпиада „Знам и мога“. От област Варна бяха класирани четирима четвъртокласници за участие в него, от които Емили Хаджииванова от IV в клас бе на I място с 47,5 т. от 50. Емили зае VI място и беше наградена с грамота и много награди, връчени от първия български космонавт Георги Иванов. Гордеем се с Емили , достойно представила нашето училище и нека повече ученици имат амбицията и желанието и за успехи.

gramota

pulser

Първа награда за Емили Хаджидимова  IV в клас от Oбластен кръг  на математическо състезание ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ, проведено на 22.03.2014 г.

Kenguru

pulser

                                                          ПОЗДРАВЛЕНИЯ !

На 19.12.2013 г. в Средношколския отдел на рагионалната библиотека „П. Славейков”- гр. Варна бяха връчени наградите на участниците в организирания от община Варна конкурс „Народната памет разказва”. На II място се класира Марина Димитрова – ученичка от VI б със своя реферат на тема  „Развитие на дигитална библиотека”.         Победителите в конкурса получиха диплом и материални награди – книги и безплатна едногодишна карта за посещение в библиотеката.

Picture,,,,,,,, 001

pulser

                                                              ПОЗДРАВЛЕНИЯ !

През учебната 2012/2013 год. English Akademy обяви конкурс за есе „Защо английският език е важен за мен и как ще се отрази на бъдещето ми“. В него участва ученичката Тамира Тайфун от V б клас. Тя спечели заслужена награда – стипендия за обучение по английски език за една учебна година с есето си. Тамира успя сред 2000 участници и бе номинирана сред първите седем. Поздравления и пожелания за нови постижения !

pulser

НАЦИОНАЛНИ ПОБЕДИТЕЛИ  СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ  ЕВРОПЕЙСКА ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕ В БРЮКСЕЛ

На 26 ноември 2012г. на официална церемония бяха наградени отличените като национални победители в Европейското състезание U4energy училищни представители Ивелина Николаева – автор на проекта „За да спася света днес” и Десислава Белева от екологичен клуб „Факел”. Церемонията се състоя в Белгийския музей на комиксите, емблематична сграда в сърцето на Брюксел, пред аудитория от медии, високопоставени европейски, национални и регионални правителствени представители и ключови фигури от индустрията и нестопанските сектори. Наградата на ОУ „Стоян Михайловски” – национален победител в категория А „Най-добрите мерки за енергийна ефективност”, бе връчена лично от г-жа Силвия Адриана Тикау, член на Европейския парламент – председател на журито, съставено от педагогически и енергийни експерти от международни организации и европейски институции. С присъствието си на събитието г-жа Петя Евтимова – заместник – министър на образованието, младежта и науката уважи наградените. Тя бе впечатлена от дейността на ОУ „Стоян Михайловски”  в сферата на екологичното образование и възпитание и приветства националните победители – Ивелина Николаева – старши учител по география и икономика и Десислава Белева – ученичка от 7б клас, активен участник в реализацията на проекта,. Безспорните постижения на ОУ „Стоян Михайловски”  в сферата на екологичното образование и възпитание намериха своето естествено продължение в поредното високо признание – ОУ „Стоян Михайловски” е одобрено като едно от петте варненски училища – участници в Международния проект „Да намалим отпадъците”, който цели предлагане и прилагане на мерки и действия за намаляване на отпадъците, с подкрепата на Фондацията за екологично образование – Програма „Екоучилища“ и компанията Wrigley.

pulser

От 19 до 26 април 2012г., по покана на страната – домакин, група ученици от 5 и 6 клас с ръководител Павлина Мандажиева и Ивелина Николаева взеха участие в Международен детски фестивал в град Истанбул, посветен на 23 април – Ден на националния суверенитет на Република Турция и Ден на детето. Фестивалът бе организиран  от верига училища „Doğa”. Домакините и гостите, ученици и учители от цял свят имаха възможност да споделят опит и идеи за бъдещи международни проекти в сферата на образованието. В рамките на събитието деца от Македония, Хърватия, Конго, Нигерия, Холандия, Великобритания, Германия, Италия и България представиха традиционни и оригинални изпълнения- танци, музика, изкуство, спорт и театър. Учениците от ОУ „Стоян Михайловски” спечелиха симпатиите на присъстващите с артистично изпълнение на „Варненски танц”, детски песни и стихове и  представиха достойно България, Варна и своето училище.

         

pulser

                НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ

От 12 до14.10.2012 г. в гр. Варна се проведе ХІ-то Национално състезание по Природни науки и екология. Нашето училище участва  с проект на тема „Пасивна къща”, който бе разработен от екип в състав Петя Димитрова, Симона Димитрова, Симеон Шейтанов с ръководител г-жа Йоргова.  Учениците се състезаваха в два кръга: представяне на постер и макет, и защита на презентация. Нашите ученици се представиха достойно и се класираха на VІ място.

pulser

                  ФЕСТИВАЛ НА ЗНАНИЕТО „ВСЕЛЕНА ЗА ВСИЧКИ“

   На 01.06.2012 г. се проведе фестивал на знанието „Вселена  за всички”, организиран от РИО – Варна, Община Варна и НАОП „Н. Коперник” –  гр. Варна. В обсерваторията бе подредена изложба на рисунки, постери,  модели и макети на небесни  тела и космически апарати. Програмата на фестивала, включва физични опити, песни,  танци и  драматизации. Участниците получиха грамоти, награди и плакет за масово участие и блестящо представяне. 

                          

НАГРАДA В КОНКУРСА ЗА РИСУНКА

Първо място – Теодор Караиванов –  VІІ кл.

НАГРАДИ В РАЗДЕЛ МОДЕЛИ И МАКЕТИ

Първо място –  Николета Филкова  – ІVкл.

Второ място – Наско, Стефани, Никол –  ІІІ кл.

Трето място  – Магдалена Георгиева  – ІVкл.

Трето място – Екатерина Маринова – ІVкл. 

НАГРАДA В РАЗДЕЛ ПОСТЕРИ

Второ място –  Моника Христова   – VІІ кл.

НАГРАДA В РАЗДЕЛ ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА

Първо място – Грациела Галинова, Владимира Стоянова, Михаела Георгиева, Моника Христова, Кристиана Петкова  –VІІ кл.

pulser

КОНКУРС „ПОЛЕТИ”

          

     Първо място за Мартина Добрева от VІІ б клас  и поощрителна награда за Габриела Йорданова от VІІ б клас в областния фотоконкурс на тема „ПОЛЕТИ”, посветен на– международен ден на космонавтиката и авиацията -12 април. Конкурсът беше оспорван –  участваха 80 ученици с 180 снимки.
Най-добрите снимки бяха изложени в зала Пленарна на Община Варна.

pulser

                                                       9 МАЙ – ДЕН НА ЕВРОПА

В навечерието на Деня на Европа – 9 май  и годишнината от края на Втората световна война в ОУ „Стоян Михайловски” гр. Варна бе проведен открит урок по патриотизъм и национална гордост. Ученици от VІ и VІІ клас имаха вълнуваща среща с ветеран участник във Втората световна война. Полковникът от запаса Васил Вълчев – председател на Областния съюз на ветераните от войните, представи драматични моменти от бойното поле и участието си в Нишката операция през октомври 1945 година. Емоционалният и затрогващ разказ от събитията докосна сърцата на учениците, които с нестихващ интерес проследиха бойните успехи на българската армия и обсипаха развълнуваните гости с въпроси. Срещата, инициирана от Веселка Станева – учител по история и цивилизация, провокира учениците да осъзнаят поуките от историята,   да помнят  подвига на българските воини, дали живота си за победата на  мира и демокрацията.

     

pulser

                                                             2010 / 2011 г.

                                        Награди от конкурс  МОЯТА БЪЛГАРИЯ 2011

І МЯСТО ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА НИКОЛЕТА ФИЛКОВА 3 А КЛАС

                                                    

 І място за презентация на  Стефка Йоргова – учител по физика и химия
І място за снимка на Таня Андреева – учител по изобразително изкуство

ІІ място за презентация                                         ІІ място за презентация                         ІІ място за рисунка          на  Тамира Тахтакесен – 3 б клас           на Kристияна Георгиева – 7 а клас         на Биляна Недева – 2 в клас

                                   

pulser

                                                                2011 г.

Теодора Бонева от 7 а клас с  І награда в регионалния конкурс
„Макети на архитектурни паметници и възрожденски къщи“

IMG 14

pulser

  Теодора Бонева от 7 а клас с ІІ място от националния конкурс „Любовта в нас“  раздел компютърна рисунка

IMG6

Последни публикации