Наука

 НАУКА

terre  

НАЙ-ЧЕТЯЩ КЛАС

   По повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от III а клас в ОУ „Стоян Михайловски“, с класен ръководител Галина Тодорова, получиха поздравления грамоти със специалното послание от поетесата Юлия Спиридонова – Юлка от образователната интернет платформа Книговище. Третокласниците са сред най-активните читатели в онлайн играта през учебната година, с най-добри резултати от решените въпросници.

pulser

РОДИТЕЛИ ЧЕТАТ НА ДЕЦА

         В дни на изпитание, социална изолация и невъзможност за провеждане на образователно-възпитателен процес в реални условия, учителите от ОУ „Стоян Михайловски” промениха  стереотипите си на работа, излязоха  от рамките на традиционната класно-урочна система, успешно експериментират и въвеждат интерактивни, иновативни и креативни методи  за по–резултатно усвояване на учебното съдържание. За българската образователна система дистанционното обучение в електронна среда е специфично, нетипично и изисква сериозна подготовка. Учителите  преоткриха своите възможности, надскочиха собствените си страхове и съпротиви  в прилагане на методите на обучение в електронна среда.
Условията поставиха  учители и родители в един екип, в който всеки е поел своите отговорности в реализирането на един общ  проект,   насочен  към по-резултатно обучение и преодоляване на социалната изолираност.  Родителите се включиха  отговорно в процеса на обучение и  активно преодоляха бариерите между себе си  и училището като образователна институция. В този момент доверието е ключовата дума във взаимоотношенията между семейството и училището.
В изпълнение на  планирана дейност на РУО Варна „Походът на книгата” и по повод международни ден на книгата,  класният ръководител на 1 а клас г-жа Антонина Стоянова,    организира деседневка „Родители четат на деца“, която стартира на 21 април. Ициативата беше приета  с ентусиазъм от родителите. По покана на г-жа Стоянова    на 22 април  актрисата Милена Кънева от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна гостува на първокласниците от 1 а клас като им прочете онлайн  приказка. Включването на актрисата и родителите в инициативата внесе радост, разнообрази учебния процес по четене  и достави положителни емоции на учениците. Даде им възможност да се докоснат до таланта и заразяващият пример на актьора.
Директорът на ОУ „Стоян Михайловски” високо оценява професионалните качества и изказва своята благодарност на Антонина Стоянова, дългогодишен учител в училището, с присъдена Първа професионално-квалификационна степен и носител на награда на МОН „Неофит Рилски”. С такива учители, които  заразяват със своя нестихващ ентусиазъм  младите учители, би се гордял всеки директор и колектив. Нека ги срещаме по-често, защото системата има нужда от добри примери.

pulser

Клас – победител в Националното състезание по четене на МОН и Книговище 2019/2020

От 9.12.2019 година до 4.02.2020 година се проведе Национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание за училищни класове чрез платформата за стимулиране на осмислящото четене сред децата – Книговище.бг,  включено в предложените от МОН национални инициативи по повод Националната седмица на четенето. Учениците от III а клас се сьстезаваха с 337 паралелки от цялата страна. По време на инициативата, след като прочетоха предложените от платформата книги, те се справиха успешно с 985 въпросника. С този резултат спечелиха второ място сред участващите трети класове в гр. Варна, а в крайното класиране са на десето място от първи до седми клас в страната. Трети „а“ клас показаха, че когато човек си постави цел, може да я достигне чрез книгата и този начин да е интересен – водещ към нови умения, знания и приятелства.

pulserОБЩИНСКИ ФЕСТИВАЛ  „ВЪЛШЕБНА РАЗХОДКА ИЗ 150-ГОДИШНАТА ПЕРИОДИЧНА ТАБЛИЦА НА МЕНДЕЛЕЕВ“

На 22 ноември 2019 г. Община Варна, РУО – Варна, ТО на НТС – Варна и ЦПЛР-НАОП „Н. Коперник” – гр. Варна, организираха фестивал, посветен на 150-та годишнина на периодичната таблица на Менделеев.

Учениците от OУ „Стоян Михайловски“: Виктория Петкова, Мартина Гочева, Михаела Ангелова, Даниела Вълчева, Веско Тонев, Теодор Марков и Кристиан Алексиев от 5 а клас, представиха  и обясниха интересни и забавни химични опити. Публиката, която следеше с интерес, и бурно аплодираше младите химици, се убеди, че науката може да бъде интересна, забавна и полезна.
Младите експериментатори  се представиха достойно, и бяха отличени с грамоти и награди за знанията и усърдието си.

pulser

ЕЗИК СВЕЩЕН

     На 30.10.2019 г. в ОУ „Стоян Михайловски“,Актова зала, се проведе училищно състезание по български език и литература „Език свещен“ между 7а и 7б клас. Състезанието се състоеше от три етапа. Участниците oтговаряха на въпроси от областта на българския език и литературата, както и познаваха по автобиографични данни  народни будители. Последната задача на състезателите беше да напишат кратък разказ по зададено начало.
И двата отбора се включиха активно и се представиха достойно.
Даниела Георгиева, заместник-директор по учебната дейност, връчи грамоти за отлично отборно представяне.
Бяха наградени с грамоти и изявилите се в литературния  конкурс „Обичам морето“, както и за лично творчество на авторски стихотворения на същата тема.

    pulser„НАУКАТА – ИНТЕРЕСНА И ЗАБАВНА“

   На 23.10.2019г. в ОУ „Стоян Михайловски“ се проведе приложно изложение  „НАУКАТА – ИНТЕРЕСНА И ЗАБАВНА“. Мероприятието е посветено на 150-та годишнина от откриването на Периодичния закон на химичните елементи от Д.И. Менделеев.
Учениците Виктория Петкова, Петя Стоянова, Мартина Гочева, Михаела Ангелова, Даниела Вълчева, Ивана Николова, Кристиан Алексиев и Теoдор Марков  представиха интересни и забавни опити по химия. Чрез атрактивните и точно поднесени опити от младите химици, наблюдаващите се докоснаха до природните науки. Публиката остана удовлетворена от видяното и ги аплодира.pulser


 

 

 

 

Последни публикации