Наука

 НАУКА

terre  

НАЙ-ЧЕТЯЩ КЛАС

   По повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от III а клас в ОУ „Стоян Михайловски“, с класен ръководител Галина Тодорова, получиха поздравления грамоти със специалното послание от поетесата Юлия Спиридонова – Юлка от образователната интернет платформа Книговище. Третокласниците са сред най-активните читатели в онлайн играта през учебната година, с най-добри резултати от решените въпросници.

pulser

РОДИТЕЛИ ЧЕТАТ НА ДЕЦА

         В дни на изпитание, социална изолация и невъзможност за провеждане на образователно-възпитателен процес в реални условия, учителите от ОУ „Стоян Михайловски” промениха  стереотипите си на работа, излязоха  от рамките на традиционната класно-урочна система, успешно експериментират и въвеждат интерактивни, иновативни и креативни методи  за по–резултатно усвояване на учебното съдържание. За българската образователна система дистанционното обучение в електронна среда е специфично, нетипично и изисква сериозна подготовка. Учителите  преоткриха своите възможности, надскочиха собствените си страхове и съпротиви  в прилагане на методите на обучение в електронна среда.
Условията поставиха  учители и родители в един екип, в който всеки е поел своите отговорности в реализирането на един общ  проект,   насочен  към по-резултатно обучение и преодоляване на социалната изолираност.  Родителите се включиха  отговорно в процеса на обучение и  активно преодоляха бариерите между себе си  и училището като образователна институция. В този момент доверието е ключовата дума във взаимоотношенията между семейството и училището.
В изпълнение на  планирана дейност на РУО Варна „Походът на книгата” и по повод международни ден на книгата,  класният ръководител на 1 а клас г-жа Антонина Стоянова,    организира деседневка „Родители четат на деца“, която стартира на 21 април. Ициативата беше приета  с ентусиазъм от родителите. По покана на г-жа Стоянова    на 22 април  актрисата Милена Кънева от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна гостува на първокласниците от 1 а клас като им прочете онлайн  приказка. Включването на актрисата и родителите в инициативата внесе радост, разнообрази учебния процес по четене  и достави положителни емоции на учениците. Даде им възможност да се докоснат до таланта и заразяващият пример на актьора.
Директорът на ОУ „Стоян Михайловски” високо оценява професионалните качества и изказва своята благодарност на Антонина Стоянова, дългогодишен учител в училището, с присъдена Първа професионално-квалификационна степен и носител на награда на МОН „Неофит Рилски”. С такива учители, които  заразяват със своя нестихващ ентусиазъм  младите учители, би се гордял всеки директор и колектив. Нека ги срещаме по-често, защото системата има нужда от добри примери.

pulser

Клас – победител в Националното състезание по четене на МОН и Книговище 2019/2020

От 9.12.2019 година до 4.02.2020 година се проведе Национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание за училищни класове чрез платформата за стимулиране на осмислящото четене сред децата – Книговище.бг,  включено в предложените от МОН национални инициативи по повод Националната седмица на четенето. Учениците от III а клас се сьстезаваха с 337 паралелки от цялата страна. По време на инициативата, след като прочетоха предложените от платформата книги, те се справиха успешно с 985 въпросника. С този резултат спечелиха второ място сред участващите трети класове в гр. Варна, а в крайното класиране са на десето място от първи до седми клас в страната. Трети „а“ клас показаха, че когато човек си постави цел, може да я достигне чрез книгата и този начин да е интересен – водещ към нови умения, знания и приятелства.

pulserОБЩИНСКИ ФЕСТИВАЛ  „ВЪЛШЕБНА РАЗХОДКА ИЗ 150-ГОДИШНАТА ПЕРИОДИЧНА ТАБЛИЦА НА МЕНДЕЛЕЕВ“

На 22 ноември 2019 г. Община Варна, РУО – Варна, ТО на НТС – Варна и ЦПЛР-НАОП „Н. Коперник” – гр. Варна, организираха фестивал, посветен на 150-та годишнина на периодичната таблица на Менделеев.

Учениците от OУ „Стоян Михайловски“: Виктория Петкова, Мартина Гочева, Михаела Ангелова, Даниела Вълчева, Веско Тонев, Теодор Марков и Кристиан Алексиев от 5 а клас, представиха  и обясниха интересни и забавни химични опити. Публиката, която следеше с интерес, и бурно аплодираше младите химици, се убеди, че науката може да бъде интересна, забавна и полезна.
Младите експериментатори  се представиха достойно, и бяха отличени с грамоти и награди за знанията и усърдието си.

pulser

ЕЗИК СВЕЩЕН

     На 30.10.2019 г. в ОУ „Стоян Михайловски“,Актова зала, се проведе училищно състезание по български език и литература „Език свещен“ между 7а и 7б клас. Състезанието се състоеше от три етапа. Участниците oтговаряха на въпроси от областта на българския език и литературата, както и познаваха по автобиографични данни  народни будители. Последната задача на състезателите беше да напишат кратък разказ по зададено начало.
И двата отбора се включиха активно и се представиха достойно.
Даниела Георгиева, заместник-директор по учебната дейност, връчи грамоти за отлично отборно представяне.
Бяха наградени с грамоти и изявилите се в литературния  конкурс „Обичам морето“, както и за лично творчество на авторски стихотворения на същата тема.

    pulser„НАУКАТА – ИНТЕРЕСНА И ЗАБАВНА“

   На 23.10.2019г. в ОУ „Стоян Михайловски“ се проведе приложно изложение  „НАУКАТА – ИНТЕРЕСНА И ЗАБАВНА“. Мероприятието е посветено на 150-та годишнина от откриването на Периодичния закон на химичните елементи от Д.И. Менделеев.
Учениците Виктория Петкова, Петя Стоянова, Мартина Гочева, Михаела Ангелова, Даниела Вълчева, Ивана Николова, Кристиан Алексиев и Теoдор Марков  представиха интересни и забавни опити по химия. Чрез атрактивните и точно поднесени опити от младите химици, наблюдаващите се докоснаха до природните науки. Публиката остана удовлетворена от видяното и ги аплодира.pulser


УЧЕНИЦИ ОТ OУ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ“  УЧАСТВАХА  В НАУЧНИЯ ФЕСТИВАЛ „ЧОВЕК НА ЛУНАТА“

На 7 юни 2019 г. в НАОП „Николай Коперник“ гр. Варна се проведе фестивал „Човек на Луната“, посветен на 50-годишнината от стъпването на човек на Луната.
Ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ с ръководител г-жа Стефка Йоргова участваха във фестивала и получиха грамоти и плакет.

pulser

МАРАТОН НА ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА

    На 23 април Световен ден на авторското право- учениците от ОУ „Стоян Михайловски” се включиха в Маратон на четящите хора. Тази година той е  обвързан с още една бележита дата в световния и българския календар – 50 г. от стъпването на Луната и 40-годишнината от първия орбитален полет на космонавта Георги Иванов. Тези две годишнини са близки с празника на четящите хора, защото буквите са като звезди в нашия свят, които очертават пътя ни и го правят по-ясен и светъл.
Ученици от 5, 6 и 7 клас се събраха в училищната библиотека и с голямо удоволствие се потопиха в света на книгите.
От групата за  целодневна организация на учебния ден 5-7 клас  дариха книги за библиотеката. Учениците бяха удовлетворени от извършеното добро дело.

pulserOУ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ“  УЧАСТВА  В СЪСТЕЗАНИЕТО SPELLING  BEE 2019

    ОУ „Стоян Михайловски“вече има двама претенденти за участие в регионалния кръг на  Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
Петър Петров Калев  се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 28.02.2019г  в ОУ „Стоян Михайловски“, град Варна. Петър Петров Калев  спелува правилно думата cheat и победи Валерия Любомирова Маринова , която остана втора. И двамата ученици имат право да участват на  регионалното състезание, което ще се проведе през м. март, 2019 г. в гр. Варна. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 21 април 2019 в София.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Победител в миналогодишното състезание е Бианка Месова от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, гр. Перник.
Тази година състезанията се провеждат под наслов „BEE Better Together“. Ние вярваме, че изграждането на умения и навици за работа в екип и взаимопомощ са изключително важни за личностното развитие на младите хора и тяхната успешна реализация в обществото. Всички училища-участници могат да се включат в конкурсa, като споделят как подготовката и участието в състезанието стимулират екипната работа и създават отношения на разбирателство, приятелство и взаимопомощ.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”,  Посолството на САЩ и Министерството на образованието и науката.
Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg  и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.

pulser

HIPPO – МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

     На 22.02.2019 г ученици от 5, 6 и 7 клас на ОУ „Стоян Михайловски“ взеха участие в седмото издание на Международната олимпиада по английски език HIPPO, предназначена за ученици от цял свят. Организаторът на Олимпиадата е GLOBAL HIPPO ASSOSSIATION.
Олимпиадата е международно събитие, което популяризира английския език, предизвиква ученици по целия свят да се състезават, ползвайки английски език и подобрява сътрудничеството между учителите. Олимпиадата насърчава развитието на споделено чувство за идентичност и интеграция, служи като образец за младите хора, живеещи заедно като една общност.
Oсновната цел е да се създадат и поддържат приятелски отношения, международно разбирателство и дух на спортна конкурентоспособност между младите хора, които се интересуват от английски език от цял свят.
Олимпиадата се провежда в три кръга: предварителен, полуфинален и финален кръг, като финалният кръг ще се проведе в Лидо ди Йезоло (Венеция), Италия, на 11 и 12 май 2019 г.

pulserПЪРВО МЯСТО НА УЧЕНИК ОТ ОУ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ”   В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „КОСМОСЪТ – НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО” 

    Николай Петров, ученик от ОУ „Стоян Михайловски“ спечели първо място в ХVІІІ   национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”, организиран от Фондация „ЕВРИКА“. Високото отличие в раздел „Космически модели и макети“ е заслужена награда за работата на ученика и неговия ръководител г-жа Стефка Йоргова – старши учител по физика и астрономия. Изготвеният макет на Международна космическа станция ще се съхранява  в специализирания фонд на Националния политехнически музей гр. София. Конкурсът се провежда под патронажа на първия български космонавт ген. Георги Иванов.
По повод 1-ви ноември – Ден  на  народните будители, Николай Петров и г-жа Стефка Йоргова ще бъдат наградени с диплом  и предметна наградa.

pulserВТОРО МЯСТО ОТ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „БЪЛГАРСКИТЕ АРХИТЕКТУРНИ ПАМЕТНИЦИ В МАКЕТИ“

Николай Петров от 7 а клас спечели втора награда в Пети национален ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“, организиран от Министерство на образованието, Регионален инспекторат по образованието – Варна, Община Варна и Общински Детски комплекс. Лауреатът от конкурса представи макет на българска възрожденска къща. Наградата на Николай Петров бе връчена тържествено от кмета на град Варна на националния празник – Трети март.

pulserНОВИ УСПЕХИ

На 13.02.2016 г. се проведе Регионалното състезание по информационни технологии „България – древна и млада”, в което достойно се представиха учениците от нашето училище:
Кристина Тодорова – 2 б клас, категория компютърна рисунка,
Кристияна Вичева – 6 б клас, категория мултимедиен продукт
Калина Иванова – 6 б клас, категория мултимедиен продукт.

pulser

НАЦИОНАЛEН КРЪГ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МУЗИКА „КЛЮЧЪТ НА МУЗИКАТА”

На 21 и 22 март 2015 г. в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив се проведе Националният кръг на състезанието по музика „Ключът на музиката”. Участие взеха Кристина Стоянова от IVв клас, Кристияна Вичева от Vб клас, Илиана Тодорова от Vб клас и Захари Касапски от Vб клас. Всички те получиха статуетка и грамота за активно участие и постигнати отлични резултати.

pulserПОЗДРАВЛЕНИЯ !

     Анна Димова от VI клас, Емре Рузи и Нели Димитрова от ІІІ клас получиха сертификати за участие в Регионално състезание по Информационни технологии „България – древна и млада“, категория комп. презентация.

Eмили Хаджииванова, Виктория Иванова и Кристина Момчарова от ІV клас получиха сертификати за участие в Регионално състезание по Информационни технологии „България – древна и млада“, категория видеофилм.

pulser

                                                 ПОЗДРАВЛЕНИЯ !

На 29.03.2014 г. в гр. Ловеч се проведе Националната олимпиада „Знам и мога“. От област Варна бяха класирани четирима четвъртокласници за участие в него, от които Емили Хаджииванова от IV в клас бе на I място с 47,5 т. от 50. Емили зае VI място и беше наградена с грамота и много награди, връчени от първия български космонавт Георги Иванов. Гордеем се с Емили , достойно представила нашето училище и нека повече ученици имат амбицията и желанието и за успехи.

gramota

pulser

Първа награда за Емили Хаджидимова  IV в клас от Oбластен кръг  на математическо състезание ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ, проведено на 22.03.2014 г.

Kenguru

pulser

                                                          ПОЗДРАВЛЕНИЯ !

На 19.12.2013 г. в Средношколския отдел на рагионалната библиотека „П. Славейков”- гр. Варна бяха връчени наградите на участниците в организирания от община Варна конкурс „Народната памет разказва”. На II място се класира Марина Димитрова – ученичка от VI б със своя реферат на тема  „Развитие на дигитална библиотека”.  Победителите в конкурса получиха диплом и материални награди – книги и безплатна едногодишна карта за посещение в библиотеката.

Picture,,,,,,,, 001

pulser

                                                              ПОЗДРАВЛЕНИЯ !

През учебната 2012/2013 год. English Akademy обяви конкурс за есе „Защо английският език е важен за мен и как ще се отрази на бъдещето ми“. В него участва ученичката Тамира Тайфун от V б клас. Тя спечели заслужена награда – стипендия за обучение по английски език за една учебна година с есето си. Тамира успя сред 2000 участници и бе номинирана сред първите седем. Поздравления и пожелания за нови постижения !

pulser

НАЦИОНАЛНИ ПОБЕДИТЕЛИ  СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ  ЕВРОПЕЙСКА ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕ В БРЮКСЕЛ

На 26 ноември 2012г. на официална церемония бяха наградени отличените като национални победители в Европейското състезание U4energy училищни представители Ивелина Николаева – автор на проекта „За да спася света днес” и Десислава Белева от екологичен клуб „Факел”. Церемонията се състоя в Белгийския музей на комиксите, емблематична сграда в сърцето на Брюксел, пред аудитория от медии, високопоставени европейски, национални и регионални правителствени представители и ключови фигури от индустрията и нестопанските сектори. Наградата на ОУ „Стоян Михайловски” – национален победител в категория А „Най-добрите мерки за енергийна ефективност”, бе връчена лично от г-жа Силвия Адриана Тикау, член на Европейския парламент – председател на журито, съставено от педагогически и енергийни експерти от международни организации и европейски институции. С присъствието си на събитието г-жа Петя Евтимова – заместник – министър на образованието, младежта и науката уважи наградените. Тя бе впечатлена от дейността на ОУ „Стоян Михайловски”  в сферата на екологичното образование и възпитание и приветства националните победители – Ивелина Николаева – старши учител по география и икономика и Десислава Белева – ученичка от 7б клас, активен участник в реализацията на проекта,. Безспорните постижения на ОУ „Стоян Михайловски”  в сферата на екологичното образование и възпитание намериха своето естествено продължение в поредното високо признание – ОУ „Стоян Михайловски” е одобрено като едно от петте варненски училища – участници в Международния проект „Да намалим отпадъците”, който цели предлагане и прилагане на мерки и действия за намаляване на отпадъците, с подкрепата на Фондацията за екологично образование – Програма „Екоучилища“ и компанията Wrigley.

pulser

   УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ

    От 19 до 26 април 2012г., по покана на страната – домакин, група ученици от 5 и 6 клас с ръководител Павлина Мандажиева и Ивелина Николаева взеха участие в Международен детски фестивал в град Истанбул, посветен на 23 април – Ден на националния суверенитет на Република Турция и Ден на детето. Фестивалът бе организиран  от верига училища „Doğa”. Домакините и гостите, ученици и учители от цял свят имаха възможност да споделят опит и идеи за бъдещи международни проекти в сферата на образованието. В рамките на събитието деца от Македония, Хърватия, Конго, Нигерия, Холандия, Великобритания, Германия, Италия и България представиха традиционни и оригинални изпълнения- танци, музика, изкуство, спорт и театър. Учениците от ОУ „Стоян Михайловски” спечелиха симпатиите на присъстващите с артистично изпълнение на „Варненски танц”, детски песни и стихове и  представиха достойно България, Варна и своето училище.

         

pulser

                НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ

От 12 до14.10.2012 г. в гр. Варна се проведе ХІ-то Национално състезание по Природни науки и екология. Нашето училище участва  с проект на тема „Пасивна къща”, който бе разработен от екип в състав Петя Димитрова, Симона Димитрова, Симеон Шейтанов с ръководител г-жа Йоргова.  Учениците се състезаваха в два кръга: представяне на постер и макет, и защита на презентация. Нашите ученици се представиха достойно и се класираха на VІ място.

pulser

                  ФЕСТИВАЛ НА ЗНАНИЕТО „ВСЕЛЕНА ЗА ВСИЧКИ“

   На 01.06.2012 г. се проведе фестивал на знанието „Вселена  за всички”, организиран от РИО – Варна, Община Варна и НАОП „Н. Коперник” –  гр. Варна. В обсерваторията бе подредена изложба на рисунки, постери,  модели и макети на небесни  тела и космически апарати. Програмата на фестивала, включва физични опити, песни,  танци и  драматизации. Участниците получиха грамоти, награди и плакет за масово участие и блестящо представяне. 

                          

НАГРАДA В КОНКУРСА ЗА РИСУНКА

Първо място – Теодор Караиванов –  VІІ кл.

НАГРАДИ В РАЗДЕЛ МОДЕЛИ И МАКЕТИ

Първо място –  Николета Филкова  – ІVкл.

Второ място – Наско, Стефани, Никол –  ІІІ кл.

Трето място  – Магдалена Георгиева  – ІVкл.

Трето място – Екатерина Маринова – ІVкл. 

НАГРАДA В РАЗДЕЛ ПОСТЕРИ

Второ място –  Моника Христова   – VІІ кл.

НАГРАДA В РАЗДЕЛ ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА

Първо място – Грациела Галинова, Владимира Стоянова, Михаела Георгиева, Моника Христова, Кристиана Петкова  –VІІ кл.

pulser

КОНКУРС „ПОЛЕТИ”

          

     Първо място за Мартина Добрева от VІІ б клас  и поощрителна награда за Габриела Йорданова от VІІ б клас в областния фотоконкурс на тема „ПОЛЕТИ”, посветен на международенния ден на космонавтиката и авиацията -12 април. Конкурсът беше оспорван –  участваха 80 ученици с 180 снимки.
Най-добрите снимки бяха изложени в зала Пленарна на Община Варна.

pulser

                                                       Награди от конкурс  МОЯТА БЪЛГАРИЯ 2011

І МЯСТО ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА НИКОЛЕТА ФИЛКОВА 3 А КЛАС

                                                    

 І място за презентация на  Стефка Йоргова – учител по физика и химия
І място за снимка на Таня Андреева – учител по изобразително изкуство

ІІ място за презентация                                         ІІ място за презентация                         ІІ място за рисунка          на  Тамира Тахтакесен – 3 б клас           на Kристияна Георгиева – 7 а клас         на Биляна Недева – 2 в клас

                                   

pulser

                                                                2011 г.

  Теодора Бонева от 7 а клас с ІІ място от националния конкурс „Любовта в нас“  раздел компютърна рисунка

IMG6

Последни публикации