Наука

 НАУКА

Ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ взеха участие в международното ежегодно състезание по информатика – Бобър. В тазгодишния формат сили можеха да премерят и петокласниците и с достойно представяне в логическото мислене и основите на програмирането са Кристиян Сотиров и Окан Мехмедов от 5 а. клас. Със сертификат за участие в състезанието е и седмокласничката Никол Димитрова.
Пожелаваме на учениците и техния преподавател С. Симеонова бъдещи и по-големи успехи!

 

На 26.09.2022 г. се проведе викторина по случай Европейския ден на езиците с участието на четвъртокласници и петокласници. Учениците заедно се състезаваха, учиха,  забавляваха и получиха награди и много настроение с учители: Емилия Климентинова /английски език – прогимназиален етап/ и Неше Мехмедова /английски език – начален етап/.

„Да знаеш чужд език е като да имаш втора душа.“

Карл Велики

 

През 2021 г., за трета година ОУ „Стоян Михайловски“, гр. Варна участва в Международната олимпиада по английски език „ХИПО“ под ръководството на г-жа Емилия Климентинова – старши учител по английски език в прогимназиален етап. Ръководството на училището изказва своята благодарност на г-жа Климентинова за подготовката на учениците и поздравява Ерин Рамадан Хюсеин и Линда Рамани от 5 б клас, както и Емине Емурла Ахмед от 6 б клас за постигнатите високи резултати на полуфиналния кръг на олимпиадата и достойното представяне на училището.

НАЙ-ЧЕТЯЩ КЛАС

По повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от III а клас в ОУ „Стоян Михайловски“, с класен ръководител Галина Тодорова, получиха поздравителни грамоти със специалното послание от поетесата Юлия Спиридонова – Юлка от образователната интернет платформа Книговище. Третокласниците, усилено четет и са сред най-активните читатели в онлайн играта през учебната 2019/2020 година, с най-добри резултати от решените въпросници, за което се награждават техните усилия и труд.

pulser

РОДИТЕЛИ ЧЕТАТ НА ДЕЦА

В дни на изпитание и невъзможност за провеждане на учебния процес в реални условия, учителите от ОУ „Стоян Михайловски” промениха своите стереотипи, излязоха от традиционната система, експериментират и въвеждат интерактивни, иновативни и креативни методи. Условията поставиха учители и родители в един екип, в който родителите се включиха отговорно и активно преодоляха бариерите между себе си и училището.
В изпълнение на  планирана дейност на РУО Варна „Походът на книгата” и по повод международния ден на книгата, класният ръководител на 1 а клас г-жа Антонина Стоянова, организира деседневка „Родители четат на деца“. По покана на г-жа Стоянова на 22 април  актрисата Милена Кънева от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“  гостува на първокласниците от 1 а клас като им прочете онлайн приказка. Цялата инициатива внесе радост, разнообрази учебния процес по четене и достави положителни емоции на учениците.

Директорът на училището високо оценява професионалните качества и изказва своята благодарност на дългогодишен учител Антонина Стоянова.

pulser

Клас – победител в Националното състезание по четене на МОН и Книговище 2019/2020

От 9.12.2019 година до 4.02.2020 година се проведе Национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание за училищни класове чрез платформата за стимулиране на осмислящото четене сред децата – Книговище.бг,  включено в предложените от МОН национални инициативи по повод Националната седмица на четенето. Учениците от III а клас се сьстезаваха с 337 паралелки от цялата страна. По време на инициативата, след като прочетоха предложените от платформата книги, те се справиха успешно с 985 въпросника. С този резултат спечелиха второ място сред участващите трети класове в гр. Варна, а в крайното класиране са на десето място от първи до седми клас в страната. Трети „а“ клас показаха, че когато човек си постави цел, може да я достигне чрез книгата и този начин да е интересен – водещ към нови умения, знания и приятелства.

pulserОБЩИНСКИ ФЕСТИВАЛ  „ВЪЛШЕБНА РАЗХОДКА ИЗ 150-ГОДИШНАТА ПЕРИОДИЧНА ТАБЛИЦА НА МЕНДЕЛЕЕВ“

На 22 ноември 2019 г. Община Варна, РУО – Варна, ТО на НТС – Варна и ЦПЛР-НАОП „Н. Коперник” – гр. Варна, организираха фестивал, посветен на 150-та годишнина на периодичната таблица на Менделеев.

Учениците от OУ „Стоян Михайловски“: Виктория Петкова, Мартина Гочева, Михаела Ангелова, Даниела Вълчева, Веско Тонев, Теодор Марков и Кристиан Алексиев от 5 а клас, представиха  и обясниха интересни и забавни химични опити. Публиката, която следеше с интерес, и бурно аплодираше младите химици, се убеди, че науката може да бъде интересна, забавна и полезна.
Младите експериментатори  се представиха достойно, и бяха отличени с грамоти и награди за знанията и усърдието си.

pulser

ЕЗИК СВЕЩЕН

На 30.10.2019 г. в ОУ „Стоян Михайловски“,Актова зала, се проведе училищно състезание по български език и литература „Език свещен“ между 7а и 7б клас. Състезанието се състоеше от три етапа. Участниците oтговаряха на въпроси от областта на българския език и литературата, както и познаваха по автобиографични данни  народни будители. Последната задача на състезателите беше да напишат кратък разказ по зададено начало.
И двата отбора се включиха активно и се представиха достойно.
Даниела Георгиева, заместник-директор по учебната дейност, връчи грамоти за отлично отборно представяне.
Бяха наградени с грамоти и изявилите се в литературния  конкурс „Обичам морето“, както и за лично творчество на авторски стихотворения на същата тема.

    pulser„НАУКАТА – ИНТЕРЕСНА И ЗАБАВНА“

На 23.10.2019г. в ОУ „Стоян Михайловски“ се проведе приложно изложение  „НАУКАТА – ИНТЕРЕСНА И ЗАБАВНА“. Мероприятието е посветено на 150-та годишнина от откриването на Периодичния закон на химичните елементи от Д.И. Менделеев.
Учениците Виктория Петкова, Петя Стоянова, Мартина Гочева, Михаела Ангелова, Даниела Вълчева, Ивана Николова, Кристиан Алексиев и Теoдор Марков  представиха интересни и забавни опити по химия. Чрез атрактивните и точно поднесени опити от младите химици, наблюдаващите се докоснаха до природните науки. Публиката остана удовлетворена от видяното и ги аплодира.pulser


 

 

 

 

Последни публикации