Наука

 НАУКА

На 31 октомври 2023г., по повод Деня на народните будители, се проведе тържествена среща на началника на РУО-Варна с педагогически специалисти, постъпили за първи път на педагогическа длъжност. Д-р Радева пожела на съвременните будители здраве, търпение и много вдъхновение, с което да запалят в сърцата на децата плам към знанието.

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ! Ученикът Борис Георгиев от 4.б клас участва в Супер финала на международната олимпиада „Кингс“ по английски език, пролетен сезон 2023 и получи награда за 2.място. ???? Поздравления за Борис! ???????????? Бъди все така успешен и упорит!

Маратон на четенето 2-23 април 2023 г.

Инициативи при ОУ „Стоян Михайловски“:

Учениците от първите класове четоха в училищната библиотека и дариха детски книжки за обогатяване на фонда и.
Учениците от 2.а клас се включиха в образователната игра с въпросници по детски книги „Книговище“, където заемат първо място в област варна за втори клас.
Учениците от 2.б клас проведоха беседа в училищната библиотека на тема“Как избирам книга за четене“.
Учениците от 2.в клас четоха своята любима книга.
Ученици от третите класове четоха на ученици от първи клас четива, посветени на седмицата на гората.
Ученици от четвърти клас четоха на децата от детската градина „ Приказка за великденското яйце“.
Литературен клуб „Всяка дума е сила“ при 6.б клас ще проведе среща с писателката Росица Бърдарска.

За пета година, на 17.03.2023г, ОУ „Стоян Михайловски“ участва в Международната олимпиада по английски език „ХИПО“ под ръководството на г-жа Емилия Климентинова – старши учител по английски език в прогимназиален етап. Учениците Александра Николаева Конашева, Виктор Ивайлов Петков от 5 а клас, Кристиана Иванова Енева от 5 б клас, Радинела Георгиева Янчева, Ема Яворова Димова от 6 б клас и  Никол Деянова Димитрова от 7 б клас представиха достойно училището в предварителния кръг на олимпиадата.

Ръководството на училището ги поздравява за успехите им.

Ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ взеха участие в Международната дистанционна ученическа олимпиада „КИНГС“ за учебната 2022-2023. За своето отлично представяне ученици от 5 – 7 клас получиха дипломи по Български език и литература, Английски език и Човекът и природата. Поздравяваме учениците и техните учители!

Ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ взеха участие в международното ежегодно състезание по информатика – Бобър. В тазгодишния формат сили можеха да премерят и петокласниците и с достойно представяне в логическото мислене и основите на програмирането са Кристиян Сотиров и Окан Мехмедов от 5 а. клас. Със сертификат за участие в състезанието е и седмокласничката Никол Димитрова.
Пожелаваме на учениците и техния преподавател С. Симеонова бъдещи и по-големи успехи!

 

На 26.09.2022 г. се проведе викторина по случай Европейския ден на езиците с участието на четвъртокласници и петокласници. Учениците заедно се състезаваха, учиха,  забавляваха и получиха награди и много настроение с учители: Емилия Климентинова /английски език – прогимназиален етап/ и Неше Мехмедова /английски език – начален етап/.

„Да знаеш чужд език е като да имаш втора душа.“

Карл Велики

 

През 2021 г., за трета година ОУ „Стоян Михайловски“, гр. Варна участва в Международната олимпиада по английски език „ХИПО“ под ръководството на г-жа Емилия Климентинова – старши учител по английски език в прогимназиален етап. Ръководството на училището изказва своята благодарност на г-жа Климентинова за подготовката на учениците и поздравява Ерин Рамадан Хюсеин и Линда Рамани от 5 б клас, както и Емине Емурла Ахмед от 6 б клас за постигнатите високи резултати на полуфиналния кръг на олимпиадата и достойното представяне на училището.

НАЙ-ЧЕТЯЩ КЛАС

По повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от III а клас в ОУ „Стоян Михайловски“, с класен ръководител Галина Тодорова, получиха поздравителни грамоти със специалното послание от поетесата Юлия Спиридонова – Юлка от образователната интернет платформа Книговище. Третокласниците, усилено четет и са сред най-активните читатели в онлайн играта през учебната 2019/2020 година, с най-добри резултати от решените въпросници, за което се награждават техните усилия и труд.

pulser

РОДИТЕЛИ ЧЕТАТ НА ДЕЦА

В дни на изпитание и невъзможност за провеждане на учебния процес в реални условия, учителите от ОУ „Стоян Михайловски” промениха своите стереотипи, излязоха от традиционната система, експериментират и въвеждат интерактивни, иновативни и креативни методи. Условията поставиха учители и родители в един екип, в който родителите се включиха отговорно и активно преодоляха бариерите между себе си и училището.
В изпълнение на  планирана дейност на РУО Варна „Походът на книгата” и по повод международния ден на книгата, класният ръководител на 1 а клас г-жа Антонина Стоянова, организира деседневка „Родители четат на деца“. По покана на г-жа Стоянова на 22 април  актрисата Милена Кънева от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“  гостува на първокласниците от 1 а клас като им прочете онлайн приказка. Цялата инициатива внесе радост, разнообрази учебния процес по четене и достави положителни емоции на учениците.

Директорът на училището високо оценява професионалните качества и изказва своята благодарност на дългогодишен учител Антонина Стоянова.

pulser

Клас – победител в Националното състезание по четене на МОН и Книговище 2019/2020

От 9.12.2019 година до 4.02.2020 година се проведе Национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание за училищни класове чрез платформата за стимулиране на осмислящото четене сред децата – Книговище.бг,  включено в предложените от МОН национални инициативи по повод Националната седмица на четенето. Учениците от III а клас се сьстезаваха с 337 паралелки от цялата страна. По време на инициативата, след като прочетоха предложените от платформата книги, те се справиха успешно с 985 въпросника. С този резултат спечелиха второ място сред участващите трети класове в гр. Варна, а в крайното класиране са на десето място от първи до седми клас в страната. Трети „а“ клас показаха, че когато човек си постави цел, може да я достигне чрез книгата и този начин да е интересен – водещ към нови умения, знания и приятелства.

pulserОБЩИНСКИ ФЕСТИВАЛ  „ВЪЛШЕБНА РАЗХОДКА ИЗ 150-ГОДИШНАТА ПЕРИОДИЧНА ТАБЛИЦА НА МЕНДЕЛЕЕВ“

На 22 ноември 2019 г. Община Варна, РУО – Варна, ТО на НТС – Варна и ЦПЛР-НАОП „Н. Коперник” – гр. Варна, организираха фестивал, посветен на 150-та годишнина на периодичната таблица на Менделеев.

Учениците от OУ „Стоян Михайловски“: Виктория Петкова, Мартина Гочева, Михаела Ангелова, Даниела Вълчева, Веско Тонев, Теодор Марков и Кристиан Алексиев от 5 а клас, представиха  и обясниха интересни и забавни химични опити. Публиката, която следеше с интерес, и бурно аплодираше младите химици, се убеди, че науката може да бъде интересна, забавна и полезна.
Младите експериментатори  се представиха достойно, и бяха отличени с грамоти и награди за знанията и усърдието си.

pulser

ЕЗИК СВЕЩЕН

На 30.10.2019 г. в ОУ „Стоян Михайловски“,Актова зала, се проведе училищно състезание по български език и литература „Език свещен“ между 7а и 7б клас. Състезанието се състоеше от три етапа. Участниците oтговаряха на въпроси от областта на българския език и литературата, както и познаваха по автобиографични данни  народни будители. Последната задача на състезателите беше да напишат кратък разказ по зададено начало.
И двата отбора се включиха активно и се представиха достойно.
Даниела Георгиева, заместник-директор по учебната дейност, връчи грамоти за отлично отборно представяне.
Бяха наградени с грамоти и изявилите се в литературния  конкурс „Обичам морето“, както и за лично творчество на авторски стихотворения на същата тема.

    pulser„НАУКАТА – ИНТЕРЕСНА И ЗАБАВНА“

На 23.10.2019г. в ОУ „Стоян Михайловски“ се проведе приложно изложение  „НАУКАТА – ИНТЕРЕСНА И ЗАБАВНА“. Мероприятието е посветено на 150-та годишнина от откриването на Периодичния закон на химичните елементи от Д.И. Менделеев.
Учениците Виктория Петкова, Петя Стоянова, Мартина Гочева, Михаела Ангелова, Даниела Вълчева, Ивана Николова, Кристиан Алексиев и Теoдор Марков  представиха интересни и забавни опити по химия. Чрез атрактивните и точно поднесени опити от младите химици, наблюдаващите се докоснаха до природните науки. Публиката остана удовлетворена от видяното и ги аплодира.pulser


 

 

 

 

Последни публикации